15 blahodárných účinků šťávy z plodů Noni

Autor článku: Meenakshi Nagdeve, poslední akt. 13.02.2019

*pro zobrazení číselného odkazu, si otevřete původní článek v angličtině

Morinda barvířská (lat. Morinda citrifolia), známá jako NONI

Šťáva z noni se získává z ovocných plodů menší stálezelené rostliny noni, známé rovněž pod názvem moruše indická. Je běžně rozšířená v tropických a subtropických oblastech. [2] Nese botanický název Morinda citrifolia, řadí se do čeledi mořenovitých (Rubiaceae) a mezi rostlinami druhu Morinda zaujímá privilegované, „královské“ postavení pro své mimořádné vlastnosti, všestrannou povahu a schopnost obrůstat mořská pobřeží při minimálním úsilí člověka. [3] Jde o jeden z nejstarších druhů rostoucích na výlevech čerstvé lávy, zejména na Havajských ostrovech.

Dřevina noni je spíše keř či menší strom dorůstající do výšky 3-10 m. Má oblé větve, temné, lesklé listy, červenohnědá semena a malá skupenství jedlých bílých květů, z nichž se pak po určité době rodí několikacentimetrové bílozelené ovocné plody bramborovitého nebo vejčitého tvaru, pokryté řadou oblých drážek.

noni morinda citrifolia hepatica.cz
Morinda Citrifolia – plod (pixabay.com)

Nutriční údaje

Šťáva z noni nabízí neuvěřitelnou škálu zdraví prospěšných vitaminů, minerálních látek a dalších fytonutrientů. [4] Obsahuje vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselinu pantothenovou), vitamin B6, vitamin B12, vitamin C (kyselinu askorbovou), kyselinu listovou (folát), vitamin E (alfa-tocoferol) a betakaroten. Z minerálů jsou zastoupeny vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor. Národní centrum pro výzkum přírodních produktů (The National Center for Natural Products Research) při Mississippské státní univerzitě v USA prohlašuje, že šťáva z noni navíc obsahuje přírodní látky a řadu antioxidantů, např. kvercetin, vanilin, pinoresinol, proxeronin, kaempferol, isoscopoletin, bisdemethylpinoresinol a scopoletin. [5]

Používání šťávy jako doplněk stravy

Rostlina noni má dlouhodobou tradici, nabízí široké uplatnění, počínaje využitím dřeva na výrobu tradičního dřevěného náčiní až po užívání šťávy vnitřně pro podporu některých funkcí organizmu, nebo organizmu jako celku.

Antioxidační prostředek

Vědecká studie z r. 2005 potvrdila, že se šťáva z noni vyznačuje neobyčejnými antioxidačními účinky, díky nimž je schopna vyhledávat volné radikály a neutralizovat jejich negativní dopad. [6] Výzkum na pacientech se silnými kuřáckými návyky, náchylných k řadě onemocnění, prokázal ochranné účinky šťávy z noni, díky nimž se organismus lépe zbavuje volných radikálů a pociťuje úlevu při nemocech způsobených oxidačním stresem.


Omlouváme se, ale článek musel být v tomto bodě zkrácen (nařízení EU o zdravotních a výživovových tvrzeních)


Vedlejší účinky šťávy z noni

Výzkum, při němž se hodnotila bezpečnost a účinnost šťávy z noni v závislosti na požité dávce, přinesl příznivé výsledky. [29] Jen ojediněle se vyskytly zvláštní případy a individuální obtíže vyžadující pozornost. Některé z nich uvádíme níže:

Vysoký obsah draslíku: Šťáva z noni obsahuje vyšší množství draslíku, a proto může narušovat účinnost různých léčiv užívaných při vysokém krevním tlaku, např. diuretik šetřících draslík a blokátorů receptoru pro angiotenzin. [30] Kombinace šťávy s těmito léčivy může vést k nadměrné hladině draslíku v organismu, což vyvolává nevolnost a srdeční arytmii.

Ledvinové obtíže: Z výše uvedeného důvodu by šťávu z noni neměly konzumovat osoby s ledvinovými obtížemi. Jejich stav se může zhoršit.

Ačkoli se v několika studiích bezpečnost šťávy z noni potvrdila, důrazně doporučujeme, abyste se před jejím užívání poradili s lékařem, zejména v době těhotenství nebo kojení. [31] [32]

Shrnutí

Už přes 2 000 let si lidé v Polynésii, Číně a Indii cení šťávy z noni, která hraje významnou roli v nových trendech v péči o zdraví. [33] [34] Řada lidí po celém světě, včetně odborníků v oblasti zdraví, potvrzuje její významné zdravotní účinky ovlivňující kvalitu života. Vysoké popularitě se vzhledem ke svým terapeutickým účinkům těší plody a šťáva z nich, ale i využití dalších částí rostliny, např. kůry, listů a kořenů má v Polynésii dlouhodobou tradici. Kůra a kořeny rostliny se běžně používají k barvení díky obsahu žlutých chemických látek známých jako antrachinony. [35]

K výše zmíněnému přínosu uveďme také skutečnost, že proxeronin obsažený ve šťávě z noni představuje protizánětlivý enzym, který ženám nabízí úlevu při menstruačních bolestech a endometrióze. Šťáva z noni napomáhá zlepšit náladu, protože stimuluje tvorbu serotoninu. Působí proti úzkosti a depresi. Plní funkci „zesilovače“ endokrinního systému, což má pozitivní vliv na činnost brzlíku, šišinky, nadledvinek a pohlavního ústrojí u žen i mužů.