15 blahodárných účinků šťávy z plodů Noni

Autor článku: Meenakshi Nagdeve, poslední akt. 13.02.2019

*pro zobrazení číselného odkazu, si otevřete původní článek v angličtině

Morinda barvířská (lat. Morinda citrifolia), známá jako NONI

Šťáva z noni se získává z ovocných plodů menší stálezelené rostliny noni, známé rovněž pod názvem moruše indická. Je běžně rozšířená v tropických a subtropických oblastech. [2] Nese botanický název Morinda citrifolia, řadí se do čeledi mořenovitých (Rubiaceae) a mezi rostlinami druhu Morinda zaujímá privilegované, „královské“ postavení pro své mimořádné vlastnosti, všestrannou povahu a schopnost obrůstat mořská pobřeží při minimálním úsilí člověka. [3] Jde o jeden z nejstarších druhů rostoucích na výlevech čerstvé lávy, zejména na Havajských ostrovech.

Dřevina noni je spíše keř či menší strom dorůstající do výšky 3-10 m. Má oblé větve, temné, lesklé listy, červenohnědá semena a malá skupenství jedlých bílých květů, z nichž se pak po určité době rodí několikacentimetrové bílozelené ovocné plody bramborovitého nebo vejčitého tvaru, pokryté řadou oblých drážek.

noni morinda citrifolia hepatica.cz
Morinda Citrifolia – plod (pixabay.com)

Nutriční údaje

Šťáva z noni nabízí neuvěřitelnou škálu zdraví prospěšných vitaminů, minerálních látek a dalších fytonutrientů. [4] Obsahuje vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselinu pantothenovou), vitamin B6, vitamin B12, vitamin C (kyselinu askorbovou), kyselinu listovou (folát), vitamin E (alfa-tocoferol) a betakaroten. Z minerálů jsou zastoupeny vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor. Národní centrum pro výzkum přírodních produktů (The National Center for Natural Products Research) při Mississippské státní univerzitě v USA prohlašuje, že šťáva z noni navíc obsahuje přírodní látky a řadu antioxidantů, např. kvercetin, vanilin, pinoresinol, proxeronin, kaempferol, isoscopoletin, bisdemethylpinoresinol a scopoletin. [5]

Používání šťávy jako doplněk stravy

Rostlina noni má dlouhodobou tradici, nabízí široké uplatnění, počínaje využitím dřeva na výrobu tradičního dřevěného náčiní až po užívání šťávy vnitřně pro podporu některých funkcí organizmu, nebo organizmu jako celku.

Antioxidační prostředek

Vědecká studie z r. 2005 potvrdila, že se šťáva z noni vyznačuje neobyčejnými antioxidačními účinky, díky nimž je schopna vyhledávat volné radikály a neutralizovat jejich negativní dopad. [6] Výzkum na pacientech se silnými kuřáckými návyky, náchylných k řadě onemocnění, prokázal ochranné účinky šťávy z noni, díky nimž se organismus lépe zbavuje volných radikálů a pociťuje úlevu při nemocech způsobených oxidačním stresem.

Rakovina

O protirakovinotvorných účincích šťávy z noni se přesvědčila i moderní věda. Nejrůznější klinické a laboratorní výzkumy potvrdily její chemopreventivní vlastnosti. Působí proti vzniku různých druhů rakoviny, např. rakoviny plic, jater a ledvin, což se děje díky obsahu velkého množství antioxidantů. [7]

Dr. Wang se zaměřil na výzkum pod názvem „Protirakovinotvorné účinky rostliny noni (Morinda citrifolia)“. Zabýval se v něm účinností šťávy při omezení rizika vzniku rakoviny, kterou má díky schopnosti zabránit vázání karcinogenů na DNA a tvorbě aduktů. [8] Jednotlivé důkazy navíc hovořily o vlivu šťávy na zpomalení růstu nádorů mléčné žlázy. Hmotnost a velikost nádorů se výrazně snížila. [9]

Dna

Terapeutické možnosti šťávy z morindy barvířské (Morinda Citrifolia) neboli noni zasahují také do oblasti léčby dny. Za účinností šťávy při léčbě této choroby stojí její inhibiční působení na xantinoxidázu, tedy enzym, který hraje roli při onemocnění dnou a souvisejících obtížích. Ve prospěch těchto účinků, které se běžně využívají už po tisíciletí, hovořil i vědecký výzkum z r. 2009. [10]

Úleva při svalových křečích

Konzumace šťávy z noni může přinášet úlevu při bolestech svalstva. Výzkumné studie odhalily antispasmodické (protikřečové) účinky šťávy z noni, které lze přičítat její schopnosti blokovat napěťově řízené vápníkové kanály a vylučování nitrobuněčného vápníku. [11] Svalové křeče povolují, mírní se bolesti a pocit nepohodlí.

Podpora srdeční činnosti

Šťáva z noni může příznivě působit na kardiovaskulární systém. [12] Roztahuje krevní cévy (dilatační účinky), protože uvolňuje buňky hladkého svalstva na úrovni buněčné stěny, čímž se zlepšuje průtok krve tepnami. Vazodilatační účinky šťávy napomáhají regulovat krevní tlak a podpořit normální činnost srdce.

Výzkum na Lékařské fakultě Illinoiské univerzity v Rockfordu v USA prokázal, že konzumace šťávy z noni napomáhá snižovat hladinu cholesterolu LDL („zlého“ cholesterolu), celkové množství cholesterolu v krvi, homocysteinu a zvyšuje hladinu cholesterolu HDL („hodného“ cholesterolu) v organismu. [13]

Úleva při vyčerpání

Šťáva z noni je lék, jehož si lidé cení odpradávna. Polynésané jej běžně užívali v boji proti celkovému oslabení organismu, k vylepšení kvality života a zvyšování energie. V řadě studií se prokázaly její ergogenní účinky zvyšující odolnost, pružnost a celkovou fyzickou kondici organismu. [14]

Ochrana jater

Plody z noni také prosluly svou schopností podílet se na ochraně organismu před jaterními chorobami. Studie z r. 2008 dokládá hepatoprotektivní účinky šťávy z noni, díky nimž napomáhá chránit játra před dlouhodobým působením exogenních chemických látek a působí proti závažným onemocněním, např. poškození jater. [15]

Antipsychotické účinky

Šťáva z noni se již od dávných dob využívá k léčbě řady obtíží, včetně poruch spojených s centrální nervovou soustavou. Studie, které zkoumaly její antipsychotické účinky, prokázaly významné zlepšení u zúčastněných s behaviorálními problémy a potvrdily široký potenciál, který lze využít při léčbě psychiatrických onemocnění. [16] [17] Dále výzkum poukázal na terapeutické účinky při poškození mozku, které se připisují léčivé síle přírodních látek. Šťáva může napomoci v ochraně před ischemickou cévní mozkovou příhodou, aniž by ovlivnila účinnost prospěšných enzymů a antioxidantů v organismu.

Úleva od artritické bolesti

Léčebné účinky šťávy z noni přinášejí úlevu při zánětlivých stavech, např. artritidě. Vědecké hodnocení přineslo kvalitativní důkazy ohledně analgetického působení šťávy, mírnící bolest a citlivost organismu. Klesá tak riziko poškození kloubů při bolestivých stavech spojených s artritidou. [18] Ve studii se rovněž uvádělo, že šťáva z noni vykazuje stejné účinky jako některé ze známých, komerčně dostupných analgetik.

Náprava při poruchách paměti

Šťáva z noni může napomoci při léčbě obtíží spojených s poruchami paměti. Ve výzkumných studiích, jichž se zúčastnily osoby s oslabenou pamětí, se uvádělo, že konzumace šťávy podporuje průtok krve mozkem a funkce paměti. [19]

Účinky při cukrovce

Z léčivé síly výtažků z morindy barvířské neboli noni mohou těžit i diabetici. [20] Prokázal to výzkum, při němž se zjistilo, že šťáva z noni účinně působí jako prostředek ke snižování rizika vzniku diabetu 2. typu. [21] Vědecké důkazy potvrzují, že konzumace šťávy z noni napomáhá snižovat hladinu glykovaného hemoglobinu, triglyceridů a cholesterolu LDL. Navíc podporuje inzulinovou senzitivitu a vstřebávání glukózy.

Péče o pokožku

Šťávu z noni lze považovat za přírodní prostředek k péči o vzhled a pokožku. Ve studiích se uvádí, že šťáva obsahuje řadu chemických látek s ochrannými účinky, antrachinony, které stimulují tvorbu kolagenu a potlačující vznik vrásek. [22] [23] Antibakteriální a protizánětlivé účinky rostliny působí na buněčné úrovni a přinášejí užitek v celostní medicíně při léčbě nejrůznějších obtíží s pokožkou, včetně akné, popálenin, alergických projevů a kopřivky. Přítomnost základních mastných kyselin a vysoká koncentrace proxeroninu, prekurzoru alkaloidu xeroninu, ve šťávě z noni napomáhá normální funkci buněčných membrán, působí proti vzniku abnormálních buněk a podporuje mladistvý a zdravý vzhled pokožky. [24]

Pomoc při zažívacích obtížích

Šťáva z noni se může osvědčit svými účinky na trávení ve fázi, v níž potrava opouští žaludek a vstupuje do dvanácterníku. V jedné ze studií zkoumajících šťávu z noni se dospělo k závěru, že přítomné fytonutrienty přispívají k pomalejšímu vyprazdňování žaludku. Trávení je pozvolnější a sacharidy se postupně uvolňují do krevního oběhu. [25] Ve studii se rovněž uvádělo, že šťáva z noni podporuje uvolňování trávicích enzymů a cholecystokininu, aniž by působila močopudně, vedla k častější stolici a ovlivňovala střevní tranzit.

Urychlení hojení ran

Šťáva z morindy barvířské neboli noni podporuje rychlejší hojení ran. Studie, v níž se hodnotily hojivé účinky šťávy, přinesla pozitivní výsledky ohledně růstu hmotnosti granulační tkáně, podpory funkce kolagenu, hydroxyprolinu a obsahu bílkovin. [26] Výše jsme již uváděli, že rostlina noni napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což může také přispívat k rychlejšímu hojení.

Podpora imunity

Odolnější imunitní systém – to je další z přínosů šťávy z noni, hovořící ve prospěch této rostliny. [27] Už od nepaměti si lidé šťávy z noni cenili. S její pomocí účinně bojovali proti infekcím a dalším neduhům, a to díky obsahu cenných polysacharidů. Tyto zdraví prospěšné látky stimulují činnost bílých krvinek, které se významnou měrou podílejí na fungování imunitního systému. Scopoletin obsažený ve šťávě z noni má antibakteriální, protizánětlivé, antifungální a antihistaminové účinky, které výrazně přispívají k podpoře obranyschopnosti organismu. [28]

Vedlejší účinky šťávy z noni

Výzkum, při němž se hodnotila bezpečnost a účinnost šťávy z noni v závislosti na požité dávce, přinesl příznivé výsledky. [29] Jen ojediněle se vyskytly zvláštní případy a individuální obtíže vyžadující pozornost. Některé z nich uvádíme níže:

Vysoký obsah draslíku: Šťáva z noni obsahuje vyšší množství draslíku, a proto může narušovat účinnost různých léčiv užívaných při vysokém krevním tlaku, např. diuretik šetřících draslík a blokátorů receptoru pro angiotenzin. [30] Kombinace šťávy s těmito léčivy může vést k nadměrné hladině draslíku v organismu, což vyvolává nevolnost a srdeční arytmii.

Ledvinové obtíže: Z výše uvedeného důvodu by šťávu z noni neměly konzumovat osoby s ledvinovými obtížemi. Jejich stav se může zhoršit.

Ačkoli se v několika studiích bezpečnost šťávy z noni potvrdila, důrazně doporučujeme, abyste se před jejím užívání poradili s lékařem, zejména v době těhotenství nebo kojení. [31] [32]

Shrnutí

Už přes 2 000 let si lidé v Polynésii, Číně a Indii cení šťávy z noni, která hraje významnou roli v nových trendech v péči o zdraví. [33] [34] Řada lidí po celém světě, včetně odborníků v oblasti zdraví, potvrzuje její významné zdravotní účinky ovlivňující kvalitu života. Vysoké popularitě se vzhledem ke svým terapeutickým účinkům těší plody a šťáva z nich, ale i využití dalších částí rostliny, např. kůry, listů a kořenů má v Polynésii dlouhodobou tradici. Kůra a kořeny rostliny se běžně používají k barvení díky obsahu žlutých chemických látek známých jako antrachinony. [35]

K výše zmíněnému přínosu uveďme také skutečnost, že proxeronin obsažený ve šťávě z noni představuje protizánětlivý enzym, který ženám nabízí úlevu při menstruačních bolestech a endometrióze. Šťáva z noni napomáhá zlepšit náladu, protože stimuluje tvorbu serotoninu. Působí proti úzkosti a depresi. Plní funkci „zesilovače“ endokrinního systému, což má pozitivní vliv na činnost brzlíku, šišinky, nadledvinek a pohlavního ústrojí u žen i mužů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *